europlanet4

Ημερίδα για την Καινοτομία στη Διάχυση της Επιστήμης και Εκπαιδευτικό Εργαστήριο

Ανοιχτή βραδιά για την άφιξη του Διαστημοπλοίου Juno στον Δία

Το ευρωπαϊκό ερευνητικό δίκτυο Europlanet 2020 Research Infrastructure διοργάνωσε τρεις σημαντικές εκδηλώσεις τον Ιούλιο 2016, που έφεραν το κοινό σε επαφή με την πλανητική επιστήμη: Ημερίδα για την Καινοτομία στη Διάχυση της Επιστἠμης, Εκπαιδευτική Ημερίδα για Νέους Ερευνητές, Ανοιχτή Βραδιά για την Διαστημική Αποστολή Juno.

Το Europlanet 2020 RI χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του Horizon 2020 Research and Innovation Integrating Activities Call (αποτελεί συνέχεια των προγραμμάτων FP6 Europlanet και FP7 Europlanet RI). Η συμμετοχή της Ελλάδας στο Europlanet 2020 RΙ εκπροσωπείται από το Ινστιτούτο Επιταχυντικών Συστημάτων και Εφαρμογών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Επιστημονικός Υπεύθυνος είναι ο Καθ. Ιωάννης Α. Δαγκλής και υπεύθυνη συντονισμού η Δρ. Ελένη Χατζηχρήστου, οι οποίοι διοργάνωσαν και είχαν τη γενική ευθύνη των 2 ημερίδων και της δημόσιας εκδήλωσης Juno.

 1. Ημερίδα για την Καινοτομία στη Διάχυση της Επιστήμης: «Οι Πλανήτες Συναντούν το Κοινό»  

Την Δευτέρα 4 Ιουλίου διοργανώθηκε ημερίδα που παρακολούθησαν εκπαιδευτικοί, επιστήμονες, φοιτητές, ερασιτέχνες αστρονόμοι και δημοσιογράφοι προερχόμενοι από πολλές χώρες (Ελλάδα, Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Λιθουανία, Ρουμανία, Σλοβακία και Σρι Λάνκα) οι οποίοι μοιράστηκαν τις γνώσεις, την εμπειρία και τις ιδέες τους σχετικά με την εκλαΐκευση και τη διάχυση της πλανητικής επιστήμης.

Κατά τη διάρκεια του πρωινού οι ομιλητές παρουσίασαν τις πρακτικές και μεθοδολογίες επιστημονικής εκλαΐκευσης σε εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο, στοχεύοντας στα ΜΜΕ, στο κοινό, στην τυπική και άτυπη εκπαίδευση και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Παρουσιάστηκε πλούσια θεματολογία και καινοτόμες ιδέες, μεταξύ των οποίων η αρχαιοαστρονομία, η σύνδεση επιστήμης και τέχνης και η ιστορία της επιστήμης και ειδικότερα της αστρονομίας στις διαφορετικές κουλτούρες.

Το απόγευμα, οι παριστάμενοι δημιούργησαν ομάδες εργασίας που εστίασαν σε δύο κατευθύνσεις:  (1) εμπλέκοντας το κοινό στην επιστήμη μέσω της άμεσης επαφής και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, (2) εμπλέκοντας τους δημοσιογράφους και τα ΜΜΕ στην πλανητική επιστήμη. Οι δύο ομάδες εντόπισαν τις προκλήσεις, τις προτεραιότητες και τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται σε κάθε κατεύθυνση για την ανάπτυξη καινοτόμων τρόπων διάχυσης της πλανητικής επιστήμης και την δημιουργία δικτύων συνεργασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δίνοντας πρόσβαση στην πληροφορία και τα απαραίτητα εργαλεία που θα αναπτυχθούν.

Η ημερίδα συνεισέφερε σημαντικά στην έναρξη της επεξεργασίας ενός οδικού χάρτη (roadmap) διάχυσης της πλανητικής επιστήμης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, που θα συνταχθεί από το Europlanet 2020 RI.

Η ιστοσελίδα της ημερίδας: http://www.europlanet-eu.org/outreach/best-practice/

Οι παρουσιάσεις της ημερίδας: http://www.europlanet-eu.org/abstracts-meet-planets/

Η επόμενη ημερίδα για την Διάχυση της Πλανητικής Επιστήμης του Europlanet 2020 RI θα διοργανωθεί στη Λιθουανία το καλοκαίρι του 2017.

 

2. Εκπαιδευτική Ηερίδα για Νέους Ερευνητές: «Εμπλέκοντας το Σχολείο στην Πλανητική Επιστήμη»  

 Την Τρίτη 5 Ιουλίου διοργανώθηκε μια εκπαιδευτική ημερίδα (training workshop) κυρίως για νέους επιστήμονες, με σκοπό να αναπτύξουν τις δεξιότητες και τις γνώσεις τους στη διάχυση της επιστήμης στην τυπική και ἀτυπη εκπαίδευση κάθε βαθμίδας. Η αστρονομία, το διάστημα και ιδιαίτερα η πλανητική επιστήμη δημιουργούν ένα εξαιρετικό πλαίσιο για δημιουργική και εμπνευσμένη διαδικασία μάθησης στην τάξη, σε θέματα επιστήμης και τεχνολογίας. Οι σύνεδροι εκτέθηκαν στις πιο αποτελεσματικές πρακτικές και μεθοδολογίες διδασκαλίας και διάχυσης της επιστήμης και τους δόθηκε η ευκαιρία και τα εργαλεία για να δημιουργήσουν το δικό τους εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε συνάφεια με τα ερευνητικά τους ενδιαφέροντα.

Η Rosa Doran από το Galileo Teacher Training Programme και εκπρόσωποι του TEMI ανέπτυξαν τη μεθοδολογία Enquiry Based Learning και κατόπιν οι σύνεδροι κατά ομάδες εφάρμοσαν αυτή τη μεθοδολογία σε εκπαιδευτικά προγράμματα για δασκάλους και μαθητές, προτείνοντας τρεις δραστηριότητες με θεμα (1) τους εξωπλανήτες, (2) τα δελτία διαστημικού καιρού και πολικών σελάτων, (3) την κατανόηση του σφαιρικού σχήματος των πλανητικών σωμάτων. 

Η ιστοσελίδα της ημερίδας: http://www.europlanet-eu.org/outreach/science-communication-training/

 

3. Ανοιχτή βραδιά για την Άφιξη του Διαστημοπλοίου Juno στο Δία

 Μετά από ένα διαπλανητικό ταξίδι 5 ετών το διαστημόπλοιο Juno έφτασε επί τέλους στον προορισμό του, το μεγαλύτερο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος. Την Δευτέρα 4 Ιουλίου εισήλθε σε τροχιά γύρω από τον Δία, 5000 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνειά του. Θα μείνει εκεί για τουλάχιστον ένα χρόνο διερευνώντας ενδελεχώς τον γιγάντιο πλανήτη, διαπερνώντας την πυκνή νέφωση που τον καλύπτει και καταγράφοντας το βαρυτικό και μαγνητικό του πεδίο, καθώς και τη δυναμική και τη σύνθεση της ατμόσφαιράς του.

Για τον εορτασμό αυτού του σημαντικού γεγονότος, την Τρίτη 5 Ιουλίου οργανώθηκε μια εκδήλωση ανοικτή στο κοινό και τα ΜΜΕ. Η εκδήλωση περιλάμβάνε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με διακεκριμένους επιστήμονες (Αθηνά Κουστένη, Ιωάννη Δάνδουρα, Ιωάννη Δαγκλή) που ανέλυσαν με απλά λόγια τη σημασία της αποστολής Juno και την συμβολή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), καθώς και την μελλοντική αποστολή JUICE. Η εκδήλωση περιλάμβανε ζωντανή σύνδεση με τον Επιστημονικό Υπεύθυνο και τον ερευνητή της αποστολής Juno, Καθ. Scott Bolton και Καθ. Michel Blanc. Τη συζήτηση συντόνισε η Αστροφυσικός Ελένη Χατζηχρἠστου.

Κατά τη διἀρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκε για πρώτη φορἀ το εκλαϊκευτικό βίντεο, παραγωγής Europlanet, με τίτλο ¨Ο Δίας και τα Παγωμένα Φεγγάρια του¨

(ελληνικοί υπότιτλοι: https://www.youtube.com/watch?v=JH_m05Lipbk&feature=youtu.be)

Η ιστοσελίδα της εκδήλωσης: http://www.europlanet-eu.org/juno-public-event/

Περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφίες για τις τρεις εκδηλώσεις:

http://www.europlanet-eu.org/innovation-and-training-workshops/

email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 Περισσότερες πληρφορίες για το δίκτυο Europlanet 2020 RI: http://www.europlanet-eu.org

europlanet2

Τομέας Έρευνας & Καινοτομίας

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων

Αν. Παπανδρέου 37. 151 80 Μαρούσι

ΥΠ.Π.Ε.Θ - Έρευνα & Καινοτομία - copyright © 2018 - Δ/νση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης - Τμήμα Ενημέρωσης του Πολίτη

Πληροφορίες για τον ιστότοπο