sciencefestposter                                                                                                                                       

« Επιστήμη χωρίς σύνορα»

Η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) συμμετέχει και διοργανώνει από κοινού με τον εκπαιδευτικό οργανισμό ‘’Επιστήμη Επικοινωνία-SciCo”, το Βρετανικό Συμβούλιο, την Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων και τον Σύνδεσμο Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση, το 5ο Φεστιβάλ Επιστήμης και Καινοτομίας 2018 – Athens Science Festival 2018 που θα πραγματοποιηθεί στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, από τις 24 έως τις 29 Απριλίου 2018.

Με φετινό σύνθημα «Επιστήμη χωρίς σύνορα»  οι επισκέπτες θα μάθουν πώς η σύγχρονη επιστημονική έρευνα δεν σταματάει στα τεχνητά ή φυσικά σύνορα των χωρών, δεν αναγνωρίζει όρια μεταξύ των διάφορων επιστημονικών κλάδων και ειδικοτήτων, ούτε εντάσσεται σε προκαθορισμένα «καλούπια».

Στο πλαίσιο αυτό, η πλειονότητα των εποπτευόμενων Ερευνητικών και Τεχνολογικών φορέων της ΓΓΕΤ θα μας μεταφέρει στον κόσμο της τεχνολογίας του μέλλοντος επιδεικνύοντας πρωτότυπες κατασκευές και καινοτόμες ανακαλύψεις. Πειράματα επίδειξης, διαγωνισμοί, βραδινές εμφανίσεις, workshops, εκθέσεις τέχνης, διαδραστικές εκθέσεις, εργαστήρια για παιδιά, καφέ της επιστήμης, ομιλίες καταξιωμένων επιστημόνων, φιλοδοξούν να προσελκύσουν τους επισκέπτες κάθε ηλικίας.

Ειδικότερα:

  • Το Ίδρυμα Τεχνολογίας & Έρευνας (ΙΤΕ), με εκατομμύρια ζωντανά βακτήρια στον πάγο, τα οποία θα περιμένουν να μεταμορφωθούν σε πίνακες ζωγραφικής με τη βοήθεια των επισκεπτών.
  • Μια ομάδα νέων ερευνητών του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) θα ταξιδέψει, μικρούς και μεγάλους, στο θαυμαστό υποθαλάσσιο κόσμο, ενώ με σύντομες δράσεις αλληλεπίδρασης, θα αναδείξουν τις απειλές που δέχονται οι θάλασσες, τα ποτάμια και οι λίμνες από τον σύγχρονο τρόπο ζωής των ανθρώπων, τις κλιματικές μεταβολές και τα έντονα γεωφυσικά φαινόμενα, που δε γνωρίζουν σύνορα.
  • Με το Ταξίδι της Αριάδνης του Ερευνητικού κέντρου «Δημόκριτος» (ΕΚΕΦΕΔ”), επισκέπτες όλων των ηλικιών θα βιώσουν μια οπτικοακουστική εμπειρία εμπνευσμένη από τον κόσμο της Κνωσού. Ένας κόσμος φανταστικός, με εικόνες οικείες και παράξενες, εκεί όπου ο μύθος, η αρχαιολογική σκαπάνη αλλά και η ονειρική διάθεση μπλέκονται σε ένα πολύχρωμο παζλ γνώσης και φαντασίας. Αρχαία ερείπια μεταμορφώνονται, τοιχογραφίες ζωντανεύουν και μία φοβερή παρουσία προσμένει να αποκαλυφθεί.
  • Με καθοδήγηση ειδικευμένου προσωπικού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να παρατηρήσουν αντικείμενα του νυχτερινού ουρανού, με την χρήση φορητού τηλεσκοπίου.
  • Τo Ερευνητικό Κέντρο “Αθηνά” έχει ετοιμάσει μια έκπληξη για τους μικρούς φίλους! Ρομπότ περιμένουν να επικοινωνήσουν και να παίξουν μαζί τους!!
  • Διαδραστικά πειράματα θα πραγματοποιηθούν από επιστήμονες του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ). Θα επιδείξουν με πρωτότυπο τρόπο τα ''μαγικά κρύσταλλα'' των πρωτεϊνών του σώματος, ενώ παράλληλα, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να παρατηρήσουν κάτω από το μικροσκόπιο τον τρόπο που μεγαλώνουν. Tους μικρούς λάτρεις της έρευνας, περιμένει μια έκπληξη με μαγικά γλειφιτζούρια!
  • Η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) θα συστήσει τον “ραδιενεργό συγκάτοικό” σας: είναι άχρωμος, άγευστος και άοσμος, συχνάζει σε κλειστούς χώρους, εισχωρεί με ευκολία στα κτίρια και μας εκθέτει σε κίνδυνο. Το όνομά του είναι ραδόνιο και ζει μαζί μας, χωρίς να γίνεται αντιληπτό από κανέναν. Είναι μια από τις κυριότερες αιτίες καρκίνου του πνεύμονα παγκοσμίως, κι αυτό σημαίνει πως δεν είναι καλή παρέα.

 

Η Γενική Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας Δρ. Μ. Κυπριανίδου θα απευθύνει χαιρετισμό κατά την τελετή έναρξης, την Τρίτη, 24 Απριλίου στις 18:30.

Το Φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων και της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας.

Πληροφορίες στην ιστοσελίδα :  http://www.athens-science-festival.gr/

Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας ΓΓΕΤ // Τμήμα Επικοινωνίας και Προβολής Έρευνας και Καινοτομίας

Τηλ: 210 7458017, 210 7458012 // Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. // http://www.gsrt.gr

Τομέας Έρευνας & Καινοτομίας

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων

Αν. Παπανδρέου 37. 151 80 Μαρούσι

ΥΠ.Π.Ε.Θ - Έρευνα & Καινοτομία - copyright © 2018 - Δ/νση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης - Τμήμα Ενημέρωσης του Πολίτη

Πληροφορίες για τον ιστότοπο