ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ IT4GOV
Εξυπνες ιδέες κατά της γραφειοκρατίας
Στην Ελλάδα της κρίσης, όπου χιλιάδες φωτεινά μυαλά αποδημούν στις χώρες της κεντρικής Ευρώπης για την αναζήτηση ενός καλύτερου επαγγελματικού μέλλοντος, υπάρχουν ακόμα κάποιοι που αντιστέκονται και συμμετέχουν στον ηλεκτρονικό αγώνα κατά της γραφειοκρατίας. Αυτό δείχνει η συμμετοχή εταιρειών, ερευνητών και νεαρών φοιτητών στον διαγωνισμό IT4GOV που διοργάνωσε το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης με στόχο την επιβράβευση καινοτόμων εφαρμογών για τη διοικητική μεταρρύθμιση, οι οποίες θα στηρίζονται στις νέες τεχνολογίες.
Οι τρεις «Αλέξανδροι» από τη Θεσσαλονίκη που δημιούργησαν την εφαρμογή El Recibo |
Οι τρεις «Αλέξανδροι» από τη Θεσσαλονίκη που δημιούργησαν την εφαρμογή El Recibo
Από το σύνολο των προτάσεων επιλέχτηκαν δέκα οι οποίες θα παρουσιαστούν την ερχόμενη Τετάρτη σε ειδική τελετή στο Μέγαρο Μουσικής όπου θα βραβευτούν οι τρεις καλύτερες. Εφαρμογές για υπολογιστές και κινητά για να γλιτώνουν οι πολίτες τις ουρές στις δημόσιες υπηρεσίες, να συλλέγουν ηλεκτρονικά τις αποδείξεις τους ή να συμμετέχουν στην επίλυση των τοπικών προβλημάτων είναι κάποιες από τις προτάσεις που θέτουν υποψηφιότητα για να αξιοποιηθούν από το ελληνικό Δημόσιο και να βάλουν το λιθαράκι τους στη μάχη κατά της γραφειοκρατίας.
El Recibo (#apodeiksi)
Ηλεκτρονική συλλογή αποδείξεων
Οι εμπνευστές της εφαρμογής για κινητά που αφορά τη συλλογή αποδείξεων είναι τρεις 22χρονοι φοιτητές πληροφορικής από τη Θεσσαλονίκη. Το μικρό όνομα και των τριών μικρών γκουρού της πληροφορικής είναι «Αλέξανδρος» και είναι και οι τρεις ποντιακής καταγωγής, όπως φαίνεται από τα επώνυμά τους που είναι Μιχαηλίδης, Κωστελίδης και Κυριακίδης. «Βλέπαμε τους γονείς μας να μαζεύουν αποδείξεις σε σακούλες και να μεταφέρουν σε φύλλα excel τα έσοδα και τα έξοδα του μήνα. Τότε είπαμε όλοι μαζί ότι θα φτιάξουμε μία εφαρμογή για να σταματήσει πλέον αυτό το μαρτύριο», λένε χαρακτηριστικά. Η εφαρμογή αφορά κινητά τηλέφωνα και στοχεύει να συμβάλει στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής προσφέροντας ένα «παιχνίδι της απόδειξης». Δίνονται στους καταναλωτές κατάλληλα κίνητρα για να συλλέγουν αποδείξεις και να «αμείβονται» κατά κάποιον τρόπο οι κόποι τους (με τίτλους, εκπτώσεις, επίπεδα, ανταγωνισμό κτλ.). Οι αποδείξεις αποθηκεύονται στο κινητό είτε ως φωτογραφία, είτε χειροκίνητα, είτε με barcode και δίνεται η δυνατότητα να γίνεται αυτόματα ο υπολογισμός των εξόδων του κατόχου.
EyeQueue
Αριθμός προτεραιότητας για τον γκισέ από το κινητό
Οι δημιουργοί της εφαρμογής EyeQueue Αλ. Αθανασόπουλος και Ν. Παύλου
Οι ώρες της άσκοπης και χρονοβόρας αναμονής είτε σε δημόσιες υπηρεσίες είτε σε ιδιωτικές επιχειρήσεις οδήγησαν τον 42χρονο Νίκο Παύλου και τον 47χρονο Αλέξανδρο Αθανασόπουλο να δημιουργήσουν την εφαρμογή για κινητά με την επωνυμία EyeQueue. Και οι δύο είναι συνοδοί ατόμων με ειδικές ανάγκες αφού οι μητέρες τους πάσχουν από τη νόσο Αλτσχάιμερ, οπότε η πολύωρη αναμονή στις δημόσιες υπηρεσίες ή στα νοσοκομεία έχει ταλαιπωρήσει τις οικογένειές τους. «Η εφαρμογή δίνει τη δυνατότητα στον χρήστη από το κινητό του τηλέφωνο να γνωρίζει τον χρόνο εξυπηρέτησης που απαιτείται σε μια δημόσια υπηρεσία ή σε μια τράπεζα και με βάση αυτό να επιλέξει αριθμό προτεραιότητας ελαχιστοποιώντας έτσι τον χρόνο αναμονής», αναφέρει ο Ν. Παύλου. Οι δύο συνεργάτες έχουν δημιουργήσει και άλλες εφαρμογές για κινητά τις οποίες διαθέτουν δωρεάν μέσω Διαδικτύου, όπως είναι το «επόμενο λεωφορείο» που χρησιμοποιείται από 500.000 χρήστες ή η εφαρμογή GoImvros για τον απόδημο ελληνισμό.
AITIMATA.GR
Να αξιοποιηθεί η ψηφιακή υπογραφή
Η εταιρεία DATAVERSE από τη Θεσσαλονίκη έχει ειδίκευση στην ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων και σε θέματα ψηφιακής υπογραφής. Ο επικεφαλής της εταιρείας Χρήστος Παπατέρπος και οι συνεργάτες του Κ. Λαμογιάννης και Κ. Κελγεωργιάδης δημιούργησαν τη διαδικτυακή υπηρεσία που παρέχει τη δυνατότητα στους πολίτες να υπογράφουν ψηφιακά έγγραφα και να τα υποβάλλουν σε δημόσιες υπηρεσίες. «Εχουμε αντιμετωπίσει αντίστοιχα θέματα και γνωρίζουμε τις δυσκολίες της ψηφιακής υπογραφής που πρέπει επιτέλους να ενεργοποιηθεί και στην Ελλάδα», αναφέρει ο Χ. Παπατέρπος.
ΝΟΜΟΘΕΣΙ@
Ολη η νομοθεσία στον υπολογιστή
AITIMATA.GR
Ο ερευνητής Ηλ. Χαλκίδης είναι μέρος μίας ομάδας μεταπτυχιακών φοιτητών στην οποία συμμετέχουν ο Χαρ. Νικολάου και ο Μ. Καμπουράκης. Η ιδέα για τη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την ελληνική νομοθεσία ξεκίνησε από τον καθηγητή Πληροφορικής κ. Π. Σούρσο, ο οποίος έλαβε το ερέθισμα από την αντίστοιχη της Μ. Βρετανίας. Η ελληνική εφαρμογή περιλαμβάνει την πλήρη μηχανογράφηση της ελληνικής νομοθεσίας σε πραγματικό χρόνο, την ελεύθερη πρόσβαση στη νομοθεσία μέσω εφαρμογής για τους πολίτες και τη δημιουργία καινοτόμων υπηρεσιών προστιθέμενης Αξίας.
NoPaperGov
Φάκελος στο κινητό με δικαιολογητικά
Το NoPaperGov είναι μια εφαρμογή κινητού που αποτελεί μια ψηφιακή βιβλιοθήκη εγγράφων - δικαιολογητικών στο κινητό στοχεύοντας στη μείωση της γραφειοκρατίας και τη συνεχή αναπαραγωγή των ίδιων εγγράφων. Δημιουργός είναι η εταιρεία ΕΓΚΡΙΤΟΣ group του Γ. Κολοβού. Οπως αναφέρει ο πρόεδρος της Εταιρείας, «βλέπουμε καθημερινά το χαρτοβασίλειο του Δημοσίου με τους κρατικούς φορείς που συνεργαζόμαστε. Σκεφτήκαμε να μετατρέψουμε το κινητό σε αποθετήριο χρήσιμων εγγράφων, από κρατικά δικαιολογητικά μέχρι πτυχία - φορολογικές δηλώσεις και οφειλές».
Portal ίδρυσης εταιρειών
Ιδρυση εταιρείας από το... σπίτι
ΝΟΜΟΘΕΣΙ@
Ο 24χρονος Χρ. Κωνσταντινίδης και η 25χρονη Μαρία - Ελένη Καραλή έζησαν από κοντά την περιπέτεια φίλου τους για να ανοίξει επιχείρηση. «Ταλαιπωριόταν από υπηρεσία σε υπηρεσία και έχανε χρόνο για υποθέσεις που δεν ήταν καν απαραίτητη η φυσική του παρουσία», λέει ο Χρ. Κωνσταντινίδης. Ο Χρήστος και η Μαρία - Ελένη δημιούργησαν ένα Portal πληροφόρησης και καταχώρισης των αιτήσεων για ίδρυση όλων των ειδών επιχειρήσεων με απώτερο στόχο την ίδρυση οποιασδήποτε μορφής επιχείρησης εύκολα και γρήγορα online, χωρίς να απαιτείται καμία επίσκεψη σε δημόσια υπηρεσία.
Sense.city
Συμμετέχω ενεργά στην πόλη μου
Οι ερευνητές του Παν. Πατρών Χρ. Τρανώρης, Κ. Μπακούλιας, ο επίκουρος καθηγητής Σπ. Δενάζης και ο καθηγητής Οδ. Κουφοπαύλου δημιούργησαν την πλατφόρμα sense.city που προσφέρει τα εργαλεία για την ενεργοποίηση των πολιτών, τη δημιουργικότητα, τον σχεδιασμό και την επικοινωνία στα χέρια του καθενός. Οι πολίτες μέσω της εφαρμογής sense.city για κινητές συσκευές μπορούν να αναφέρουν προβλήματα που συναντούν στην πόλη και να βοηθούν στην ενημέρωση συμβάντων τόσο τους τοπικούς φορείς όσο και τους συμπολίτες τους.
Ανοικτή Ελληνική Νομοθεσία
Οι ελληνικοί νόμοι στον παγκόσμιο Ιστό
NoPaperGov
Η εφαρμογή «Ανοικτή Ελληνική Νομοθεσία» στοχεύει στην ανοικτή διάθεση του περιεχομένου και των περιγραφών (metadata) των νομοθετημάτων της Ελληνικής Νομοθεσίας στον παγκόσμιο Ιστό. Επιτρέπει την εύκολη και ελεύθερη επαναχρησιμοποίησή τους για την ανάπτυξη καινοτόμων υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας για τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και τη Δημόσια Διοίκηση. Εμπνευστές είναι οι υποψήφιοι διδάκτορες και ερευνητές Ευ. Καλαμπόκης, Δημ Ζεγγίνης, ο φοιτητής Γ. Κοπανίδης και ο καθηγητής Κ. Ταραμπάνης που έχουν 10ετή εμπειρία σε θέματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.
Πλατφόρμα στη Νέα Σμύρνη
Διαβούλευση δημοτών και δήμου
Η πρόταση αφορά ψηφιακή πλατφόρμα διαβουλεύσεων η οποία αποσκοπεί στην υποστήριξη του διαλόγου στο πλαίσιο της προετοιμασίας δράσεων του Δήμου Νέας Σμύρνης. Οπως αναφέρει ο 28χρονος δημοτικός σύμβουλος Γ. Κρικρής, υπεύθυνος του προγράμματος, «οι πολίτες μπορούν να ανεβάζουν περιεχόμενο, προτάσεις, ιδέες και σχόλια για έργα, προκειμένου να αναπτύσσεται διάλογος με τον δήμο. Δίνεται επίσης η δυνατότητα αποτύπωσης των προβλημάτων στα όρια του δήμου της Νέας Σμύρνης, καθώς επίσης των προτεινόμενων ιδεών, προτάσεων και λύσεων», σημειώνει.
ΜΙΤΟΣ
Πρόσβαση κινητών σε δημόσιες συμβάσεις
Portal ίδρυσης εταιρειών
Ο «ΜΙΤΟΣ» αποτελεί μια εφαρμογή που διευκολύνει ουσιαστικά την αναζήτηση μέσω κινητών ή tablets, προκηρύξεων φορέων του ελληνικού Δημοσίου. Ο δημιουργός του «ΜΙΤΟΥ», Κων. Δημητριάδης, είχε ως... έμπνευση τη σύζυγό του η οποία εργάζεται στην Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων. «Ακόμα και με λέξεις-κλειδιά η αναζήτηση των συμβάσεων είναι δύσκολη μέσω κινητού ή τάμπλετ. Ηταν πρόκληση για μένα, από πλευράς προγραμματισμού, να δημιουργήσω μία εφαρμογή η οποία να προσφέρει ευκολότερη πρόσβαση στις δημόσιες συμβάσεις», αναφέρει χαρακτηριστικά.
ΝΙΚΟΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣ
http://www.ethnos.gr/koinonia/arthro/eksypnes_idees_kata_tis_grafeiokratias-64356983/