Έλληνας ερευνητής του ΕΜΠ εντόπισε σε μετεωρίτη από τον Αρη ενδείξεις συνθηκών συμβατών με βιολογική δραστηριότητα
Ο κ. Χατζηθεοδωρίδης συνεργάστηκε με συναδέλφους του από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ για να μελετήσουν το εύρημά του, μια αργιλώδη δομή (κοιλότητα) που βρέθηκε μέσα σε θραύσμα του μετεωρίτη. Οι ερευνητές μελέτησαν το θραύσμα με πολλές αναλυτικές μεθόδους, όπως π.χ. ηλεκτρονικό μικροσκόπιο σάρωσης, και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η δομή αυτή δημιουργήθηκε αρχικά σαν αέρια φυσαλίδα μέσα σε γυαλί, το οποίο προήλθε από την απότομη μερική τήξη του πετρώματος κατά την πρόσκρουση άλλου μετεωρίτη στην επιφάνεια του Αρη. Ταυτοχρόνως, νερό του παγωμένου υπεδάφους του Αρη έλιωσε δημιουργώντας υδροθερμικό πεδίο που εξαλλοίωσε τα αρχικά πετρώματα και εναπόθεσε σε ρωγμές εντός του πετρώματος και στη φυσαλίδα δευτερογενή ορυκτά. Τα ευρήματα έρχονται να προστεθούν στις προηγούμενες ενδείξεις ότι μεγάλοι αστεροειδείς χτύπησαν τον Αρη στο παρελθόν και δημιούργησαν μακρόβια υδροθερμικά πεδία που θα μπορούσαν να συντηρήσουν ζωή για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα, ως και την πρόσφατη ιστορία του πλανήτη. Η μελέτη (http://online.liebertpub.
Ο κ. Ηλίας Χατζηθεοδωρίδης ουσιαστικά αποδεικνύει αυτό που φανταζόμασταν μέχρι πρόσφατα, ότι δηλαδή ένας αστεροειδής προσέκρουσε στην επιφάνεια του πλανήτη Άρη—στην πολύ πρόσφατη ιστορία του,—έλιωσε τοπικά τα πετρώματα και δημιούργησε αλμυρά διαλύματα από το λιώσιμο του παγωμένου νερού στα εδάφη του πλανήτη. Αυτά τα αλμυρά νερά εξαλλοίωσαν τα αρχικά ορυκτά και δημιούργησαν δευτερογενή ορυκτά που εναποτέθηκαν σε ρωγμές του πετρώματος -και φαίνονται τώρα στον μετεωρίτη και σε όλους τους μετεωρίτες της ομάδας αυτής- ή σε φυσαλίδες που δημιουργήθηκαν στην ύελο, από το λιώσιμο του πετρώματος. Αυτό είναι το επικρατέστερο σενάριο και μάλλον το πραγματικό. Ωστόσο, το μεγάλο ενδιαφέρον ήταν στην μικροδομή ωοειδούς σχήματος που έμοιαζε πάρα πολύ με απολίθωμα μικροοργανισμού!
Αυτή ήταν κυρίως η αιτία που έγινε viral η εργασία, παρά τα υπόλοιπα σημαντικά συμπεράσματα όπως το ότι ακόμη και στην πολύ πρόσφατη ιστορία του πλανήτη μπορούν να δημιουργηθούν—έστω και από εξωγενείς παράγοντες—οι κατάλληλες συνθήκες για να υποστηρίξουν την ύπαρξη ζωής πάνω στον πλανήτη. Δηλαδή, ζωή που προϋπήρχε, να μετακομίζει σε τέτοια φιλικά περιβάλλοντα, π.χ. μεταφερόμενη με την σκόνη και τους ανέμους πάνω στον πλανήτη, και να διατηρεί την ύπαρξή της.
Παράλληλα με την συνεχόμενη ερευνητική του δράση ο κ. Χατζηθεοδωρίδης το 2016, οργάνωσε διεθνές συνέδριο για την Αστροβιολογία (http://www.astrobiology.gr), της νέας δηλαδή επιστήμης που μελετά την αρχή και εξέλιξη της ζωής σε άλλους πλανήτες, αναζητά και μελετά εξωπλανήτες, αναζητά και μελετά την ζωή πάνω στην γη αλλά σε περιβάλλοντα με ακραίες συνθήκες (χημεία, θερμοκρασία, αλατότητα, ξηρασία κτλ).