Costas Fotakis sto kokkino

Ο τίτλος «Το μέλλον είναι εδώ» αποτυπώνει το περιεχόμενο της χθεσινής εκδήλωσης και της επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα στον «Δημόκριτο» εξήγησε μιλώντας στον 105,5 Στο Κόκκινο ο Κώστας Φωτάκης, αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας και τόνισε «οι νέοι άνθρωποι, επιστήμονες, ερευνητές, που βρέθηκαν στον Δημόκριτο και είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με τον πρωθυπουργό με την παρουσία τους πραγματικά έδειξαν ότι το μέλλον πραγματικά είναι εδώ», γιατί η έρευνα και η καινοτομία ουσιαστικά αποτελούν τις βάσεις για ένα νέο παραγωγικό πρότυπο, που έχουμε διαμορφώσει για την χώρα απαλλαγμένο από τις αγκυλώσεις του παρελθόντος, τον παρασιτισμό και τις κρατικοδίαιτες πρακτικές και αποτελεί τη βάση αυτού που λέμε Οικονομία της Γνώσης.

Ο κ. Φωτάκης στον Στάθη Σχινά υπογράμμισε παράλληλα και την σημασία της επίσημης ανακοίνωσης των πρώτων ενδείξεων για την αναστροφή του brain drain (της μετανάστευσης ατόμων υψηλής εξειδίκευσης) και του brain waste (της απασχόλησης υψηλά εξειδικευμένου προσωπικού σε άσχετες με το αντικείμενό τους εργασίες).

Ο κ. Φωτάκης αναφέρθηκε σε μια σειρά δράσεων που έχουν αναπτυχθεί και απευθύνονται τόσο στον δημόσιο τομέα όσο και στον ιδιωτικό και βασίζονται σ’ ένα τρίπτυχο, στην αναγκαία συνθήκη να υπάρχουν δηλαδή θέσεις εργασίας και η στήριξη επιστημόνων γίνεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ) με τις δύο προκηρύξεις του (με θέσεις μεταδιδακτόρων, υποτροφίες για 1262 θέσεις) ώστε ή να μη φύγουν ή να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Το δεύτερο είναι η αναχαίτιση της φυγής των επιστημόνων και η αύξηση των δαπανών για την έρευνα.

Ο κ. Φωτάκης εξήγησε μεταξύ άλλων ότι οι θέσεις εργασίας ανοίγουν μετά από 8 με 10 χρόνια «ξηρασίας» και ότι η χώρα γίνεται συνδιαμορφωτής των εξελίξεων για νέους επιστήμονες από έναν απλό παρατηρητή που ήταν έως τώρα.

Μπορείτε να ακούσετε την συνέντευξη εδώ.

Τομέας Έρευνας & Καινοτομίας

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων

Αν. Παπανδρέου 37. 151 80 Μαρούσι

ΥΠ.Π.Ε.Θ - Έρευνα & Καινοτομία - copyright © 2018 - Δ/νση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης - Τμήμα Ενημέρωσης του Πολίτη

Πληροφορίες για τον ιστότοπο