EKTHEMA HERAKLIDON

Ανταλλαγή εκθέσεων αρχαίας επιστήμης και τεχνολογίας σε Αθήνα και Πεκίνο το 2017

στο πλαίσιο του Έτους Φιλίας Ελλάδας-Κίνας

 Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η Συνέντευξη Τύπου, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 21 Φεβρουαρίου, 12:00, στο κτίριο του μουσείου επί της Ηρακλειδών 16 στο Θησείο, για την επίσημη ανακοίνωση της συνεργασίας του Μουσείου Ηρακλειδών με το Μουσείο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας (ΜΕΤΚ) στο Πεκίνο, με στόχο την ανταλλαγή δυο εκθέσεων αρχαίας επιστήμης και τεχνολογίας το 2017, Έτος Φιλίας Ελλάδας-Κίνας.

 Συγκεκριμένα, το Μουσείο Ηρακλειδών θα παρουσιάσει στα δυο κτίριά του (Ηρακλειδών 16 και Απ. Παύλου 37, Θησείο) την έκθεση «Αρχαία κινεζική επιστήμη και τεχνολογία» του ΜΕΤΚ από το Σεπτέμβριο 2017 έως και τον Ιανουάριο 2018, ενώ από τον Οκτώβριο 2017 έως και το Μάρτιο 2018, το Μουσείο Ηρακλειδών θα παρουσιάσει στο ΜΕΤΚ στο Πεκίνο την έκθεση  «ΕΥΡΗΚΑ. Επιστήμη, τέχνη και τεχνολογία των αρχαίων Ελλήνων», σε συνεργασία με την Εταιρεία Μελέτης της Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας (ΕΜΑΕΤ) και με επιστημονικό σύμβουλο τον Ομότιμο Καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Πρόεδρο της ΕΜΑΕΤ, Θεοδόση Π. Τάσιο.

 Στη Συνέντευξη Τύπου απηύθυναν χαιρετισμό ο Αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας καθηγητής Κώστας Φωτάκης, ο Υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, η Σύμβουλος Δ.Σ & Εθιμοτυπίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, Νανά Στασινού και ο Αναπληρωτής Επικεφαλής της Πρεσβείας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Gao Wenqi.

 Για τη σπουδαιότητα της συνεργασίας με το ΜΕΤΚ στο Πεκίνο στο πλαίσιο του Έτους Φιλίας Ελλάδας-Κίνας μίλησε ο ιδρυτής του Μουσείου Ηρακλειδών Παύλος Φυρός, ενώ ο επιστημονικός σύμβουλος της έκθεσης ΕΥΡΗΚΑ, Θεοδόσης Π. Τάσιος, αναφέρθηκε στη θεμελιώδη σημασία που έδινε πάντοτε ο κινεζικός λαός στην τεχνολογία – ήδη απ’ τα μέσα της 3ης π.Χ. χιλιετίας.

 Μια συνοπτική παρουσίαση των δύο εκθέσεων έκαναν η συν-ιδρύτρια του Μουσείου Ηρακλειδών Άννα-Μπελίντα Φυρού και η Ομότιμη Καθηγήτρια Κλαίρη Παλυβού, ιδρυτικό μέλος και Γενική Γραμματέας της ΕΜΑΕΤ. Επιπλέον, ο Γιάννης Σειραδάκης, Ομότιμος Καθηγητής Αστρονομίας Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, μίλησε για το τεχνολογικό θαύμα του Μηχανισμού των Αντικυθήρων και το λειτουργικό ομοίωμά του (σε κλίμακα: 3:1)  που θα κατασκευαστεί ειδικά για το Μουσείο Ηρακλειδών, σε συνεργασία με την ερευνητική ομάδα του ΑΠΘ και με την επιστημονική επίβλεψη των καθηγητών Δρ. Κυριάκου Ευσταθίου και Δρ. Γιάννη Σειραδάκη, και το οποίο θα παρουσιαστεί στην έκθεση ΕΥΡΗΚΑ στο Πεκίνο.

 Οι εκθέσεις τελούν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων/Τομέας Έρευνας και Καινοτομίας, του Υπουργείου Εξωτερικών, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Ελληνοκινεζικού Επιμελητηρίου.

 

 

Τομέας Έρευνας & Καινοτομίας

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων

Αν. Παπανδρέου 37. 151 80 Μαρούσι

ΥΠ.Π.Ε.Θ - Έρευνα & Καινοτομία - copyright © 2018 - Δ/νση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης - Τμήμα Ενημέρωσης του Πολίτη

Πληροφορίες για τον ιστότοπο