INVITATION mourou

Πρόσκληση στην ομιλία του βραβευμένου με Νόμπελ Φυσικής 2018, Καθηγητή Gerard Mourou με θέμα "Passion Extreme Light”. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 21 Μαΐου 2019 και ώρα 11:30 π.μ., στο Αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης.

mourou

 Gérard Mourou: Λίγα λόγια για τη ζωή του και την εργασία που οδήγησε στο Νόμπελ

Ο Gérard Mourou γεννήθηκε στο Albertville της Γαλλίας. Σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο της Grenoble και στη συνέχεια στο Πανεπιστήμιο Pierre-et-Marie-Curie στο Παρίσι, όπου απέκτησε το διδακτορικό του το 1973. Αργότερα μετακόμισε στις Ηνωμένες Πολιτείες και έγινε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Rochester. Για την ερευνητική δραστηριότητα που ανέπτυξε εκεί σε συνεργασία με τη Donna Strickland του απενεμήθει το βραβείο Νόμπελ Φυσικής 2018. Συνέχισε την ερευνητική και εκπαιδευτική του δραστηριότητα στο Πανεπιστήμιο του Michigan και στο École Polytechnique στο Παρίσι.

Οι ισχυρές δέσμες ακτινοβολίας λέιζερ έδωσαν νέα διάσταση στην εμβάθυνση της γνώσης για τον κόσμο και τη διαμόρφωσή του. Το 1985 ο Gérard Mourou και η φοιτήτριά του Donna Strickland κατάφεραν να δημιουργήσουν παλμούς λέιζερ υψηλής έντασης και υπερβραχείας χρονικής διάρκειας, χωρίς να καταστρέψουν το ενεργό υλικό ενίσχυσης. Αρχικά αύξησαν τη διάρκεια του παλμού έτσι ώστε να μειωθεί η ισχύς κορυφής και, αφού ενίσχυσαν τον παλμό, τον συμπίεσαν χρονικά. Με αυτόν τον τρόπο η ένταση του παλμού αυξάνεται δραματικά. Η Ενίσχυση Χρονικά Διευρυμένων Παλμών (Chirped Pulse Amplification –CPA) έχει πολλές χρήσεις, συμπεριλαμβανομένης της διαθλαστικής χειρουργικής.

 

Τομέας Έρευνας & Καινοτομίας

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων

Αν. Παπανδρέου 37. 151 80 Μαρούσι

ΥΠ.Π.Ε.Θ - Έρευνα & Καινοτομία - copyright © 2018 - Δ/νση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης - Τμήμα Ενημέρωσης του Πολίτη

Πληροφορίες για τον ιστότοπο