p22

Το ΕΙΠαστέρ, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων, στηρίζει το δικαίωμα πρόσβασης των παιδιών προσφύγων στην εκπαίδευση, παρέχοντας, ποιοτική εκπαίδευση στα επιστημονικά πεδία του Ινστιτούτου, συνεπικουρώντας την τυπική εκπαίδευση που παρέχεται από το Υπουργείο Παιδείας.

Σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε. για τους πρόσφυγες, συνεχίζει δυναμικά την εκπαιδευτική και κοινωνική δράση «Το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ παστεριώνει το μικρόβιο της ξενοφοβίας», για τα παιδιά πρόσφυγες, διαφόρων ηλιακών ομάδων σχολικής ηλικίας.  

Στις εκδηλώσεις που διεξάγονται στο πλαίσιο της Δράσης, το Ινστιτούτο εμπλέκει και ελληνικές σχολικές κοινότητες για αλληλεπίδραση των μαθητών, στέλνοντας με τον τρόπο αυτό έμπρακτα μήνυμα  αλληλεγγύης αποδοχής και συνεργασίας.

Την Πέμπτη 27 Απριλίου 2017, το Ινστιτούτο είχε τη χαρά μαζί με 20 έλληνες μαθητές του «Εκπαιδευτηρίου Π. Γιαννημάρα», να υποδεχθεί 20 έφηβους πρόσφυγες μαθητές από τη δομή φιλοξενίας  Σχιστού, οι οποίοι παρακολούθησαν το ειδικά σχεδιασμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα από τους επιστήμονες του ΕΙΠαστέρ, με ταυτόχρονη μετάφραση στη γλώσσα επικοινωνίας τους.

Το πρόγραμμα περιελάμβανε  θεωρητικό μέρος με μια σύντομη γνωριμία  με το  ΕΙΠαστέρ, παρουσίαση με θέμα τον κόσμο των μικροβίων και πρακτικό μέρος με την επίδειξη  μικροβιακών παρασκευασμάτων  καθώς και ζωντανών καλλιεργειών μέσα από ειδικά στημένα για αυτό το σκοπό, φωτομικροσκόπια .

Στη διάρκεια της εκδήλωσης οι μαθητές πρόσφυγες  μαζί   με τους έλληνες μαθητές, γευμάτισαν  έπαιξαν και χόρεψαν  ξένοιαστα με σύμμαχο τον υπέροχο καιρό στον κήπο του Ινστιτούτου. Η  επικοινωνία έγινε πιο εύκολη χάρη στους  εκπαιδευτικούς  και τη θεατροπαιδαγωγό του «Εκπαιδευτηρίου Π. Γιαννημάρα» , οι οποίοι οδήγησαν με κέφι όλα τα παιδιά σε διαδραστικά παιγνίδια, αυτοσχεδιασμούς, παιχνίδια ρόλων και άλλες δραστηριότητες. Όλα τα παιδιά έγιναν σιγά- σιγά, μια μεγάλη παρέα, είχαν τη δυνατότητα να ασκηθούν σε παιχνίδια ενεργοποίησης του σώματος και του νου, μέσω  θεατροπαιδαγωγικών εργαλείων με στόχο την καλλιέργεια ενσυναίσθησης. Η μέρα έκλεισε δίνοντας έμπρακτα ένα ηχηρό μήνυμα για   την αποδοχή του «άλλου»  την αντιμετώπιση της ξενοφοβίας,  μετατρέποντας αυτή την ημέρα σε μια γιορτή ουσιαστικής ανταλλαγής και αλληλεγγύης, δίνοντας το παράδειγμα  ότι τα παιδιά πρόσφυγες έχουν ελπίδα  να ζήσουν σε έναν κόσμο που μας αγκαλιάζει όλους.

Η τρίτη κατά σειρά  εκδήλωση της Δράσης ήταν μια σημαντική  ευκαιρία συνύπαρξης, επικοινωνίας και προώθησης της ένταξης των προσφύγων στην ελληνική κοινωνία  και πραγματικά το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ κατάφερε και «παστερίωσε»  για μια ακόμη φορά το «μικρόβιο της ξενοφοβίας».

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με σημαντική ερευνητική, επιστημονική και κοινωνική προσφορά.

p12

Τομέας Έρευνας & Καινοτομίας

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων

Αν. Παπανδρέου 37. 151 80 Μαρούσι

ΥΠ.Π.Ε.Θ - Έρευνα & Καινοτομία - copyright © 2018 - Δ/νση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης - Τμήμα Ενημέρωσης του Πολίτη

Πληροφορίες για τον ιστότοπο