C FOTAKIS A

Μαρούσι, 13-4-19

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Οι μάσκες έπεσαν: Μόνοι τους αποκαλύφθηκαν οι συκοφάντες

Η χθεσινή δήλωση της Αναπληρώτριας Τομεάρχη Έρευνας της Νέας Δημοκρατίας κ. Μαρίας Αντωνίου αποκαλύπτει ποιοι βρίσκονται πίσω από τη συκοφάντηση μέλους της οικογένειάς μου και εμένα προσωπικά. Αποτελεί τρανταχτό παράδειγμα του επιπέδου της αντιπολίτευσης που ασκείται και κυριολεκτικά έχει πιάσει πάτο!
Ο συνδυασμός της αμετροέπειας, της έλλειψης γνώσης και του θράσους οδηγεί στη χυδαιότητα. Αλλά υπάρχει και κάτι σοβαρότερο. Φανερώνει την κουλτούρα που διακατέχει και διακατείχε τόσα χρόνια αυτούς που καθιέρωσαν το πελατειακό κράτος. Σύμφωνα με αυτή, είναι αδιανόητο να υπάρχουν αδιάβλητες ακαδημαϊκές διεργασίες και διαδικασίες αξιολόγησης βασισμένες σε αντικειμενικά μετρήσιμα επιστημονικά κριτήρια από αξιολογητές καταξιωμένους επιστήμονες που σέβονται τον εαυτό τους και το έργο που επιτελούν. Ιδού γιατί βρίσκονται στον αντίποδα της «Αριστείας» που προσχηματικά συνεχώς επικαλούνται.
Η ΝΔ εξ ιδίων κρίνει τα αλλότρια…
Έχουν συνηθίσει από το παρελθόν, ο Υπουργός να επεμβαίνει και να καθορίζει το αποτέλεσμα ακαδημαϊκών διαδικασιών και τους είναι δύσκολο να εμπεδώσουν ότι σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει.
Η χώρα και στον τομέα της Έρευνας και της Καινοτομίας έχει φύγει μπροστά!
Το περιεχόμενο της δήλωσης θα ήταν άνευ σημασίας, αν η κ. Αντωνίου δεν είχε επιλεγεί από τον αρχηγό της ΝΔ ως Τομεάρχης για την Έρευνα. Κατά συνέπεια, εκφράζει και την επίσημη θέση του κ. Μητσοτάκη και της ΝΔ.
Σύμφωνα με αυτή, το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας
(ΕΛΙΔΕΚ) δημιουργήθηκε «μόνο και μόνο για να κατευθύνει τις χρηματοδοτήσεις σε “ημετέρους”». Για τον λόγο αυτό η ΝΔ καταψήφισε την ίδρυσή του στην Βουλή και έχει δηλώσει την πρόθεσή της να το καταργήσει.
Οι θέσεις αυτές αποτελούν ύβρη προς όλα τα μέλη της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας που μετέχουν στις διαδικασίες του ΕΛΙΔΕΚ, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Πρόκειται για επιστήμονες υψηλού κύρους και προφανώς μη χειραγωγήσιμους που προσφέρουν σε ένα Ίδρυμα-ανεξάρτητο θεσμό κι ανεξάρτητα από τις πολιτικές τους προτιμήσεις.
Ταυτόχρονα όμως και το πιο σημαντικό, η δήλωση της ΝΔ για το ΕΛΙΔΕΚ αποκαλύπτει τις πραγματικές της προθέσεις. Ας μην ξεχνάμε ότι, όπως ισχυρίζεται ο αρχηγός της, η ΝΔ είναι κόμμα που τηρεί τις υποσχέσεις του. Πέρα λοιπόν από τις απολύσεις στο Δημόσιο που έχει υποσχεθεί, θα καταργήσει και την ενίσχυση των νέων επιστημόνων που ωφελούνται από τις δράσεις του ΕΛΙΔΕΚ και θα κλείσει την ανοιχτή πόρτα της επιστροφής στη χώρα που υπάρχει σήμερα, για την ανάσχεση του brain drain.
Παρά τη χρεωκοπία του, το παλιό σύστημα εξακολουθεί να αντιστέκεται!
Οι προθέσεις αυτές εκθέτουν την κ. Αντωνίου και τη ΝΔ σε ολόκληρη την επιστημονική κοινότητα και ιδιαίτερα στους νέους επιστήμονες.
Τέλος, όσον αφορά τους υπαινιγμούς της κ. Αντωνίου για την παραίτηση του πρώην Προέδρου του ΕΛΙΔΕΚ, οι διευκρινήσεις, αν επιμείνει να δοθούν, δεν θα της είναι ευχάριστες.

Τομέας Έρευνας & Καινοτομίας

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων

Αν. Παπανδρέου 37. 151 80 Μαρούσι

ΥΠ.Π.Ε.Θ - Έρευνα & Καινοτομία - copyright © 2018 - Δ/νση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης - Τμήμα Ενημέρωσης του Πολίτη

Πληροφορίες για τον ιστότοπο