dourou

Χαιρετισμός του Αναπληρωτή Υπουργού Έρευνας και Καινοτομίας στην ημερίδα με θέμα:

 «Κλιματική αλλαγή και φυσικές καταστροφές»

 Μουσείο Ακρόπολης

 31.10.2018

Η επιστημονική έρευνα βρίσκεται στο επίκεντρο της προσπάθειας για την κατανόηση των αιτιών που οδηγούν στην κλιματική αλλαγή και την αντιμετώπιση των συνεπειών της.

Το θέμα βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης, του Τομέα Έρευνας & Καινοτομίας του ΥΠΠΕΘ και της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας που στηρίζει την υλοποίηση σχετικών ερευνητικών έργων που επιτελούνται στα ΑΕΙ και Ερευνητικά Κέντρα (ΕΚ) της χώρας.

Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι το 2018 στο πλαίσιο του προγράμματος Ερευνώ Δημιουργώ Καινοτομώ της ΓΓΕΤ εγκρίθηκαν 58 σχετικά έργα ενώ ξεκίνησε η υλοποίηση της Ερευνητικής Υποδομής ΠΑΓΓΑΙΑ που θα συνδυασθεί με την Εμβληματική Πρωτοβουλία δημιουργίας Εθνικού Δικτύου για την Κλιματική Αλλαγή. Η συνολική δαπάνη για τις δράσεις αυτές ανέρχεται στα 50 εκ. €

Πέρα όμως από το ερευνητικό επίπεδο τα ΕΚ της χώρας πρωτοστατούν στη στήριξη της Πολιτείας και των Περιφερειών τόσο επιχειρησιακά για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών όσο και για την αξιολόγηση των επιπτώσεών τους με συνεχείς, συστηματικές και έγκυρες μετρήσεις.

Η στενή συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και το Υπουργείο Υγείας είναι καίριας σημασίας για την επιτυχία του σκοπού αυτού.

Για παράδειγμα η δυνατότητα έγκαιρης παρατήρησης και πρόβλεψη της εξάπλωσης πυρκαγιών από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών έχει αρχίσει να αξιοποιείται σε επιχειρησιακή βάση. Το Αστεροσκοπείο αποτελεί ένα από τους τρεις πόλους του Ευρωπαϊκού προγράμματος BEYOND για φυσικές καταστροφές και με το πυκνό δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών που διαθέτει μπορεί να παρέχει αξιόπιστα και χρήσιμα στοιχεία σε πραγματικό χρόνο για πυρκαγιές και πλημμύρες.

Αναλύσεις αέριων και επίγειων ρύπων σε περιοχές που έχουν πληγεί γίνονται συστηματικά από το «Δημόκριτο» και το Αστεροσκοπείο, ενώ το ΕΛΚΕΘΕ συνδράμει επιχειρησιακά στις περιπτώσεις θαλάσσιας ρύπανσης. Τέλος, για προβλήματα ραδιενεργούς ρύπανσης και ακτινοβολιών, αρμόδιος πιστοποιημένος φορέας είναι η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ).

Θα ήθελα και από το βήμα αυτό να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες σε όλους τους παραπάνω φορείς για την πολύτιμη συνεισφορά τους.

Για όλους τους παραπάνω λόγους και με φόντο τις πρόσφατες τραγωδίες, η σημερινή ημερίδα είναι πολύ σημαντική κι εύχομαι επιτυχία στις εργασίες της.

Τομέας Έρευνας & Καινοτομίας

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων

Αν. Παπανδρέου 37. 151 80 Μαρούσι

ΥΠ.Π.Ε.Θ - Έρευνα & Καινοτομία - copyright © 2018 - Δ/νση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης - Τμήμα Ενημέρωσης του Πολίτη

Πληροφορίες για τον ιστότοπο