Ο Foodsnifer εντοπίζει στο λεπτό τις τοξικές ουσίες στα υγρά τρόφιμα
Ενα από τα βασικότερα προβλήματα που αφορούν τον έλεγχο των τροφίμων είναι ότι εξετάζονται δείγματα, αλλά, για να βγουν τα εργαστηριακά αποτελέσματα, χρειάζονται ώρες ή και ημέρες, με αποτέλεσμα το τρόφιμα να έχουν ήδη κυκλοφορήσει στην αγορά και πιθανότατα και να έχουν καταναλωθεί. Αντίθετα, ο Foodsnifer σε ένα τέταρτο της ώρας εντοπίζει φυτοφάρμακα, αλλεργιογόνες ουσίες και μυκοτοξίνες, εξετάζοντας μια μικρή ποσότητα υγρού τροφίμου. «Θα μπορούμε να έχουμε στη διάθεσή μας μια φορητή, οικονομική και εύκολη στη χρήση της συσκευή ελέγχου που να μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλα τα στάδια από την παραγωγή έως το τραπέζι του καταναλωτή», συμπληρώνει ο κ. Ράπτης.
Για τα φυτοφάρμακα, εντοπίζει συγκεκριμένα ευρείας χρήσης σκευάσματα, ενώ οι αισθητήρες του πιάνουν τη γλουτένη, την καζεΐνη, που περιέχεται στο αγελαδινό γάλα –στην οποία είναι αλλεργικοί πολλοί άνθρωποι– και τη σόγια. Επίσης μπορεί να «μυρίσει» τις μυκοτοξίνες, τοξικές ουσίες που εκκρίνονται από μύκητες που αναπτύσσονται στα τρόφιμα και οι οποίες αποτελούν τον πρώτο διατροφικό κίνδυνο, σύμφωνα με τις εκθέσεις της Ε.Ε. Η συσκευή έχει τη δυνατότητα να συνδέεται με smartphone, προκειμένου τα αποτελέσματα να αποστέλλονται άμεσα σε οποιαδήποτε κεντρική υπηρεσία.
Ο Foodsnifer δημιουργήθηκε στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος που εφαρμόστηκε σε 10 ευρωπαϊκές χώρες για 3,5 χρόνια, με συντονιστή τον Δημόκριτο, και ολοκληρώθηκε στις αρχές του χρόνου.