poutin

Ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας  Βλάντιμιρ Πούτιν επισκέφθηκε την Έκθεση των Βυζαντινών Αριστουργημάτων που ξεκίνησε με μεγάλη επιτυχία  στις 8/2/2017 στην Πινακοθήκη Τρετιάκοφ, στη Μόσχα.

Το γεγονός υποδέχθηκε ο ρωσικός τύπος ως το καλλιτεχνικό γεγονός της χρονιάς  χαρακτηρίζοντάς την Έκθεση ως την πιο εμβληματική από τις εκδηλώσεις  του Έτους Ελλάδα-Ρωσία  που  συνεχίζονται  και μετά το ημερολογιακό τέλος του 2016.

Για την έκθεση μίλησαν, προσκεκλημένοι στη ρωσική τηλεόραση, ο Μορφωτικός Ακόλουθος  στην πρεσβεία μας στην Μόσχα κ. Δ. Γιαλαμάς και η κυρία Έλενα  Σαενκόβα.

Λόγω της μεγάλης επιτυχίας της έκθεσης των Βυζαντινών Αριστουργημάτων,  η  Πινακοθήκη Τρετιάκοφ   ζήτησε την παράτασή της,  με επίσημο  αίτημα προς το Υπουργείο Πολιτισμού. Το αίτημα παράτασης υποστήριξε και η ελληνική πρεσβεία στην Μόσχα, καθώς το προκαθορισμένο τέλος της έκθεσης στις 9 Απριλίου συμπίπτει με την  αρχή της Μεγάλης Βδομάδας οπότε κρίνεται ωφέλιμο να συνεχισθεί  και κατά την διάρκεια της εβδομάδας των Παθών.

poutin2

Τα εύσημα προς τα ελληνικά Υπουργεία ΠΕΘ, Τομέα Έρευνας και Καινοτομίας και Πολιτισμού, για την μεγάλη επιτυχία των εκθέσεων τόσο στην Ελλάδα όσο και την Μόσχα, την οποία   επισφράγισαν οι επισκέψεις του Προέδρου Πούτιν,  έδωσαν τόσο ο κ. Γιαλαμάς όσο και ο συντονιστής των εκδηλώσεων του Έτους  Ελλάδα-Ρωσία, Πρέσβης κ. Η. Κλής.

Στο χαιρετισμό του για τον κατάλογο των έργων της Έκθεσης ο Αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, Κώστας Φωτάκης αναφέρει:

«Χαιρετίζω με  ιδιαίτερη ικανοποίηση τη διοργάνωση των εκδηλώσεων στο πλαίσιο του αφιερωματικού έτους «Ρωσία – Ελλάδα 2016».

Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και  Θρησκευμάτων, υποστήριξε σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, τη μεταφορά της εικόνας του Αντρέι Ρουμπλιόφ, «Ανάληψη», από την Κρατική Πινακοθήκη Τρετιάκοφ στη Μόσχα, και στη συνέχεια την έκθεσή της στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας.

Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν με την παρουσίαση στο αθηναϊκό κοινό εξαίρετων θρησκευτικών έργων ρωσικής τέχνης από τις συλλογές της Πινακοθήκης Τρετιάκοφ με τίτλο «Ρωσικές εικόνες μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης».

Η συνεργασία των ελληνικών μουσείων με την Πινακοθήκη Τρετιάκοφ συμπληρώνεται με την παρούσα έκθεση που εστιάζει στην προβολή της βυζαντινής κληρονομιάς και παράδοσης. Έργα υψηλής καλλιτεχνικής και ιστορικής αξίας, που αναδεικνύουν  τις κοινές πολιτιστικές καταβολές των λαών της Ελλάδας και της Ρωσίας από τον Μεσαίωνα, φιλοξενούνται στην Πινακοθήκη Τρετιάκοφ από τις αρχές του 2017.

Τις εκδηλώσεις θα συμπληρώσει ημερίδα στην οποία θα διερευνηθεί η συμβολή της τεχνολογίας, μέσω διαγνωστικών μη επεμβατικών μεθόδων, στην ανάδειξη του πνευματικού περιεχομένου των βυζαντινών εικόνων και των μηνυμάτων που εκπέμπουν σήμερα.

Πιστεύω ότι οι δύο λαοί θα αναγνωρίσουν στα εκθέματα αυτά αντανακλάσεις της ταυτότητάς τους. 

Τέλος, θα ήθελα να επισημάνω ότι αυτή η έκθεση γίνεται έναυσμα, υπό την αιγίδα του Τομέα Έρευνας και Καινοτομίας του Υπουργείου Παιδείας, να συνεργαστούν  ιστορικοί, συντηρητές, μουσειολόγοι και επιστήμονες των δύο χωρών πάνω στη θεματική «Βυζαντινές Εικόνες: Τέχνη και Τεχνολογία». Με σημείο συνάντησης την  Πινακοθήκη Τρετιάκοφ  και με αφορμή την παρούσα έκθεση, όλοι οι παραπάνω ανταλλάσσουν απόψεις και ξεκινούν από κοινού έργα και πρωτοβουλίες για το πολύτιμο έργο της συντήρησης και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς».

T LV page 001

Φωτογραφία: η αφίσα της έκθεσης

Τομέας Έρευνας & Καινοτομίας

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων

Αν. Παπανδρέου 37. 151 80 Μαρούσι

ΥΠ.Π.Ε.Θ - Έρευνα & Καινοτομία - copyright © 2018 - Δ/νση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης - Τμήμα Ενημέρωσης του Πολίτη

Πληροφορίες για τον ιστότοπο